Nüfus kağıtları değişti. Aynı anda ehliyetler de yenilense ve hepsi tek kartta birleşse, bunca evrak, zaman, insan gücü, her türlü maliyet birden yarıya inerdi.
Olur mu?
Parasal kaynak yaratacak bir konuyu devlet neden elinden kaçırsın?
Ehliyet yenileme işi yine başka bir maddi külfet haline getirildi. Fotoğraf çektir, harcını yatır, muayene parası öde, heyet raporu al, ehliyet kartı parası yatır. Belki adrese göndermek için kargo parası bile isterler!
Harç oldu haraç!
Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar yandı!
Sağlık Bakanlığının birimleri, ehliyet muayenesi için Aile Hekimliklerine baş vurun diyor.
Ne var ki, gittiğinizde sizi Devlet Hastanesine sevk ediyorlar.
BU sabah, yanına uğradığım doktor, bana
’’ Devlet hastaneleri yeni bir kararla ehliyet yenileme raporunu paralı vermeye başladı’’ dedi.
‘’Sevk edersem, bilgisayarda çıkan sağlık durumunuza göre, çeşitli branşlara sevk edecekler. Devlet Hastanelerine çok para ödersiniz. Küçük Tıp merkezlerine gidin. Daha uygun.’’
İyi de, neden?
Yani sapasağlam da olsanız, şeker, tansiyon, göz, kulak vs. ilaçları alıyorsanız, bu sizin, ehliyet için ‘engeliniz’ kabul edildiğinden, bu branşları tek tek dolaşmanız gerekiyor. İşin garibi, devlet hastanesi, her bir branş için ayrı bir ücret alıyor. Bayağı da yekün tutuyor
Devletin eli yine cebimizde.
Bir taraftan, toplum sağlığı için, yaşını almış ve bazı organları ve refleksleri kayba uğramış vatandaşların trafiği çıkmadan önce sağlığının denetlenmesi, çok yerinde bir kontrol olsa da; nedir devletin bu emekliye gösterdiği maddi manevi zorluk?
Hiçbir engeli olmayan, sadece tansiyon ve şeker ilaçları kullanan 65 yaş üstü kişilerin sıkı taraması yapılırken; trafiğe çıkan magandaların, serserilerin, trafik korsanlarının, sarhoşların, sinirsel sağlığı olmayan, bir ambulansa bile yol vermeyi bilmeyen, bagajında, çakı, bıçak, tabanca, balta bulunduran aklı evvellerin yarattığı kaos ne olacak?
Üstelik de onların neredeyse tamamı, orta yaş grubu insanları.
Nedir bu 65 yaş üstü insanı ile alıp veremediğiniz?
Nereye gidilse, ne yapmaya kalkılsa ‘’ Otur oturduğun yerde! ’’ deniyor.
……
Araba muayenesinden daha yeni yolunarak çıkmıştım.
Ben korkuyorum. Yarın bir gün, fiziksel özelliklerimizi de bilgisayarlara işleyip, ayakkabı numaranız değişti. Harcını ödeyin falan diyebilirler.