BAĞ-KUR prim günlerinin indirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mayıs ayında yaptığı açıklamada, küçük esnaf için prim ödeme gün sayısını 7200’e indireceklerini, bundan 1 milyon küçük esnafın yararlanacağını söyledi.

Ekim ayında meclise gelmesi beklenilen Bağ-kur'lulara 7200 gün prim ile emeklilik 8 Eylül 99 öncesi sigorta girişi olanları kapsayacak. Meclise gelecek yasa tasarısında netleşecek fakat küçük esnaf, bakkal, berber, tamirci, yanında 2-3 kişi çalıştıran Bağ-kur'luları kapsaması bekleniyor. Küçük esnaf kapsamına kimlerin gireceği kanun teklifi ile belli olacak Kuyumcular, şehirlerarası yük taşımacılığı yapanlar, müteahhitler şirket ortakları kapsam dışında kalacak gibi gözüküyor.

Yasa tasarısı meclisten geçerse 7200 günü tamamladıklarında Bağ-Kur ‘dan emekli olabilecekler. Bağ-Kur dan SSK ya geçmiş ve 1261 günden az SSK hizmeti olanlar da Bağ-Kur dan emekli olabilecekler.

Bugünden itibaren Bağ-Kur kapsamında emeklilik şartlarını taşıyanlar 7200 prim gününü tamamlamak için gerekli planlamayı yapması doğru olacaktır. Öncelikle doğum, askerlik başta olmak üzere önce borçlanmaları yapmanız doğru olacaktır. Bu yılsonuna kadar tüm borçlanmalar yurt dışı borçlanma hariç günlüğü 143 TL bu nedenle ihya öncesi mutlaka borçlanma yapmak daha hesaplı olacaktır.

Bağ-Kur kapsamında geçmişte ödemediği prim günlerini İHYA (canlandırma ) yaparak tamamlama imkânı varsa (günlük bu yılın sonuna kadar 154 Lira ) bu yıl bitmeden başvurmanız doğru olacaktır. Yaptığınız ihya başvurusu bu yıl bitmeden zamlanmadan yapılırsa size ödeme emri SGK ‘dan geldikten sonra 3 ay içinde ödeme yaparak yararlanabileceksiniz.7200 prim günü gerçekleşmezse 3 ay içinde ödemezseniz ihya iptal oluyor. Yani İhya başvurusunun size bir zararı yok.

İhya yaparak emekli olmak istediğinizde silinen Bağ-Kur borçlarının tamamını ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle ödeyeceğiniz rakam ve alacağınız emekli aylığı arasında mutlaka kazanç-kayıp hesabı yapmalısınız.

Planlama yapmadan lütfen hareket etmeyin. Sosyal Güvenlik sistemi içinde en fazla mağduriyetin olduğu karışık sistem Bağ-Kur da bu nedenle de planlama yapıp, hareket etmenizi öneririm.

Sağlıcakla Kalın