(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- ZEN Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi kurucu başkanı Yaşar Zengin, pandemi sürecinde  dijitalleşen vergi sistemini ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğini anlattı. İşte Yaşar Zengin ile söyleşimizden öne çıkan kısımlar…

Yaşar Zengin kimdir, ne iş yapar?

(Yaşar Zengin)-1964, Elazığ doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. 1990-2004 yılları arasında 14 yıl süreyle Maliye Bakanlığı’nda  vergi müfettişliği görevinde bulundum. 2004 yılında görevimden istifa ederek Yeminli Mali Müşavirlik faaliyetine başladım. Kurucusu olduğum ZEN Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Anonim Şirketi vasıtasıyla orta ve büyük ölçekli firmalara vergi denetimi ve bağımsız denetim hizmeti veriyoruz. 

Yeminli Mali Müşavirliğin, serbest muhasebeci ve mali müşavirlikten farkı nedir? 

(Yaşar Zengin)- Muhasebe mesleği iki basamaktan oluşuyor. Birinci basamakta Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik mesleği, ikinci basamakta ise Yeminli Mali Müşavirlik mesleği var. 

Muhasebe mesleğine giriş, stajyer mali müşavirlikle başlıyor. Girilen staj sınavında başarılı olanlar stajyer mali müşavir olarak 3 yıl süreyle bir mali müşavirin veya yeminli mali müşavirin refakatinde staj yapıyor. Staj süresi bittikten sonra aday, yeterlilik sınavına giriyor ve başarılı olduğunda serbest muhasebeci mali müşavir olmaya hak kazanıyor. Serbest muhasebeci mali müşavir, şirketlerin muhasebe, vergi ve sigorta ile ilgili defter ve kayıtların tutulmasını, kontrol edilmesini, beyannamelerin verilmesini sağlayan bir görevde yer alır. 

Yeminli mali müşavirlik mesleği ise, mali müşavirlik sürecinden sonra başlıyor.  10 yıl süreyle mali müşavir olarak hizmet verdikten sonra 9- 10 ayrı alan ve konuda  1 hafta süren sınavlarda başarılı olanlar Yeminli Mali Müşavir olabiliyor. Bu sınavlarda başarı oranı  yüzde 1-2 civarındadır. Halen ülkemizde 120 bin civarında serbest muhasebeci mali müşavir varken aktif şekilde çalışan yeminli mali müşavir sayısı 3 bin civarındadır.  Sorumluluğu ağır, meşakkatli ancak itibarlı bir meslektir. Yeminli Mali Müşavir,  tutulmuş defterlerin ve verilmiş vergi beyannamelerinin denetimini yapar. Mali Müşavirlerden en bariz farkı, Yeminli Mali Müşavirlerin beyannameleri tasdik etme yetkisine sahip olmalarıdır. Bir diğer önemli fark ise Yeminli Mali Müşavirlerin muhasebe defterlerini tutmamalarıdır.  

Pandemi, içinde yer aldığınız sektörü nasıl etkiledi? 

(Yaşar Zengin)- Muhasebe bir hizmet mesleğidir. Belli sürelerde belli işlerin tamamlanması gerekir. Örneğin vergi beyannamelerinin kanunlarda belirlenen sürelerde verilmesi gerekiyor. Beyannamelerin verilmesi, defterlerin tutulması, tutulmuş defterlerin denetlenmesi muhasebe mesleğinin özünü oluşturuyor.  Pandemide bu hizmetlerin yapılmasında zorluklar yaşandı. Bir taraftan, firmaların kısa çalışma yapmaları ve kendilerini dışarıya kapatmaları, bir taraftan vergi dairelerinin dönüşümlü çalışma yapması ister istemez hizmetlerde aksamalara neden oldu. Öte taraftan firmaların faaliyet hacimlerinin azalması mesleğimizin de iş hacmini dolaylı olarak etkiledi. Bundan ayrı olarak pandemide verdiğimiz hizmetin şeklinde bir miktar  değişiklikler yaptık. Daha öncesinde şirketlere gidip denetimi yerinde yapıyorken, pandemiden dolayı yerinde ziyaretten çok uzaktan çalışmaya yöneldik, dijitalleşme de arttı, uzaktan çalışma programlarını kullanarak işlerimizi aksatmamaya çalıştık.  Bu dönemde vergi daireleri de  dönüşümlü ve kısa süreli çalıştı. Bu yüzden de özellikle vergi dairelerinde çözülmesi gereken  KDV iade işlemlerinde aksamalar, gecikmeler meydana geldi. Pandemi döneminde çok sayıda meslektaşımızı kaybettik.

Maliye işleri ve denetimlerinde dijitalleşme arttı mı? 

(Yaşar Zengin)-Maliye Bakanlığı vergi uygulamalarında son dönemde dijitalleşmeye ağırlık vermişti. Beyannameler ve bildirimler elektronik olarak gönderiliyordu, e-defterler, e- fatura sistemine geçilmişti. Pandemiyle birlikte dijitalleşme daha çok kullanılır hale geldi. Özellikle pandemi döneminde  interaktif vergi dairesi daha  aktif halde kullanıma açıldı. Tüm beyanname ve bildirimlerden ayrı olarak kağıt ortamında verilen dilekçeler de elektronik olarak verilmeye başlandı. Yeminli Mali Müşavirlerin bizzat kendilerinin vergi dairesine elden teslim etmeleri gereken raporlar elektronik olarak gönderilebiliyor. Dolayısıyla mükelleflerin ve biz meslek mensuplarının  vergi dairelerine doğrudan gidip gelme ihtiyacı da ortadan kalkmış oldu. Bu anlamda  Maliye Bakanlığı dijitalleşmede çağ atladı desek yeridir. Şu anda vergi denetim kurulları ve vergi daireleri, vergi mükellefleri ile ilişkilerinde yüzde 90 dijitalleşmeye ulaşmış durumda.