(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-KontekEnerji CEO’su Tolga Murat Özdemir ile Türkiye’de enerji sektörünü konuştuk. 

Pandemi sektörü nasıl etkiledi? 

(Tolga Murat Özdemir)-Pandemi özellikle bizim yurtdışı operasyonlarımızı tamamıyla durdurdu. Yurt içine döndük ve özellikle çatı projelerinde önemli bir ivme kat ettik. YEKA ihalelerine hazırlandık, onlara girdik. Pandemi bizim yurt içi operasyonlarımızı çok etkilemedi ama yurtdışı faaliyetlerimizi etkiledi tabii. Onlara ara vermek durumunda kaldık. 

Peki ne zaman düzeleceğini öngörüyorsunuz? 

(Tolga Murat Özdemir)-Ben, 2022’de düzeleceğini düşünüyorum. En azından Türkiye ve Avrupa için normale döner ama dünya açısından bilemiyorum. 

Türkiye enerji sektöründe hangi aşamada? 

(Tolga Murat Özdemir)-Türkiye'de dünyada olduğu gibi önemli bir transformasyon dönemi içindeyiz. Türkiye’de tabii ki bu ağır aksak yürüyor. Çünkü transformasyon büyümeyle desteklendiği takdirde kolay olur. Türkiye ne yazık ki 3-4 yıldan beri büyüyemiyor. Büyüyemediği yerde yani enerji ihtiyacınız arttığında, o artan enerji ihtiyacınızı yeni santrallerle karşılarken artık yenilenebilir enerji santrali ile de karşılayabilirsiniz. Bu da sizin dönüşümünüzü kolaylaştırır. Ama büyüme yok iken yani ülke para üretemiyorken bu dönüşümü yapmanız mevcut kurulu gücü değiştirmekle olabilir. Bu da tabii ki süreçlerin daha ağır aksak ilerlemesine sebep oluyor. Ama buna rağmen hükümetin bu sektörün önünü açmak için önemli mevzuat değişiklikleri oldu. Ekonomi büyümesi ile desteklendiği zaman yatırımlar oluşur. Enflasyonist ortamın ve faizlerin yüksek olduğu bir ekonomide bu yatırımları dönüştürmek çok kolay değil ne yazık ki. Şu anda herkeste istek var, arzu var, kaynak var, ihtiyacı görüyor herkes ama finansman kaynağı yok. Olsa da pahalı, pahalı olduğu zaman da o ekonomik modellerin içine koyduğunuz zaman “bu işi yapma” diyor. Böyle bir aşama içindeyiz. 

Türkiye, yenilenebilir enerjide ne durumda? 

(Tolga Murat Özdemir)- Aslında yenilenebilir enerjide çok fena bir durumda değiliz ama Avrupa'da iklim değişikliği kanunları çıktı.Greendeal, yeşil mutabakat gibi bir şey üzerine bütün Avrupa Birliği ülkeleri anlaştı. 2030-2050 hedeflerini belirlendi ve bu konuda herkes destek vermeye başladı.Paranın bol olduğu, faizin hiç olmadığı bir ortamda bu şekilde büyüme oluyor. Türkiye'de bu yok. Biz daha yeşil mutabakatın bir parçası olmadık. Paris Konferansı'nın kararlarını kabul ettik ama meclisimizden geçirmedik. Bu kararlar Meclisten geçmediği için bununla ilgili kanunlar da henüz çıkmadı. Bu kanunlar çıkmadığı için yaptırımlar veya cesaretlendirmeler de olmuyor. Ama önceliklerimiz Türkiye’de, bu alanda büyümeyi sağlamamız lazım. 

Yurtdışında yer aldığınız projeler nelerdir? 

(Tolga Murat Özdemir)-Bulgaristan, Libya, Mısır’da yer aldık. Şu anda Gürcistan'da iki tane arıtma tesisi yapıyoruz. İspanya'da, Almanya'da ve Mısır’da fabrika yaptık. Suriye'de pompa istasyonu yaptık. Yurtdışında da birçok faaliyetimiz oldu. Bizim mühendislik kabiliyetlerimizden bahsedecek olursak Osmangazi Köprüsü ayaklarının batırılma işlemini biz gerçekleştirdik. Böyle hassas projeler de gerçekleştiriyoruz. Afrika'da da hedeflerimiz var fakat pandemi hepsinin sekteye uğrattı. Pandemi sonrasında bu faaliyetlerimize devam edeceğiz.

KONTEK VE KONAR HAKKINDA

(Tolga Murat Özdemir)-Kontek; 25.yılında Konar Enerji ile birleşerek otomasyon, taahhüt, mühendislik sürücüleri, enerji verimliliği, solar EPC ve işletme bakım gibi 6 operasyonel birimi içerisinde barındıran 6 farklı disipline sahip fakat tek bir amaç için tüm faaliyetlerini ‘’Enerji ve Ötesi’’ mottosuna paralel planlamış bir organizma haline geldi. Son kurulan yeni birimimiz ‘’Mühendislik Sürücüleri ve Uygulamaları’’ ile ağır sanayiye özel OG ve Yüksek güçlü AG Sürücü uzmanlığımızla ve taahhüt tecrübemizle desteklenen çözümlerimizle enerji verimliliği projeleri gerçekleştireceğiz.Toplam 6 birimden oluşuyoruz. 120 kişilik personelimiz var ve bunların yüzde 70-80’i mühendis. Güneş enerjisi konusunda bu yılın sonunda yürüyen projelerle birlikte yaklaşık 200MW’lik bir kurulum tecrübesine sahip olacağız. Firmamıza ait 30 MW’lik7 ayrı lokasyonda güneş enerjisi santrallerimiz bulunmakta. Son gerçekleşen YEKA-GES-3 ihalesinde birinci olarak 4 adet toplamı 60 MW gücünde yatırımı gerçekleştirme şansı yakaladık.Önümüzde 2-3 yıl içinde gerçekleştireceğimiz100MW’lik proje havuzu olan bir mühendislik firmasıyız. Ben 54 yaşındayım, elektrik mühendisiyim ve iki tane kızım var.