(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-CTC Enerji ve Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk ile maden sektörünün pandemiden nasıl etkilendiğini ve gelecekte sektörde beklenen değişimleri konuştuk. İşte Devrim Türk ile yaptığımız söyleşiden öne çıkan bölümler…

Maden sektörü pandemiden etkilendi mi? 

(Devrim Türk)-Pandeminin, maden sektörüne etkileri elbette oldu. Demir, pozitif etkilenirken, krom, alüminyum, boksit ve oksit negatif etkilendi. Demir fiyatları, en son bundan 10 yıl öncesinde zirve yapmıştı ve şu anda da o rakamlarda geziyor. Krom fiyatları düştü. Şu anda yavaş yavaş bir toparlanma var. Alüminyum sektörü pandemiden negatif etkilendi. Boksit fiyatları yerlerde. Bunun da sebebi; dünyadaki otomotiv sektörünün üretiminin azalması. Otomotiv sektörünün ana hammaddesi olarak verdiğimiz bir üründü çünkü. Oksit de negatif etkilendi. 

Şirketinizi birebir etkileyen gelişmeler oldu mu? 

(Devrim Türk)-Bizim en çok negatif etkilenen yatırımımız yazılım sektöründeki turizm yazılım sektörü oldu. Oteller konaklama alanları ya çok az kapasiteyle çalıştı ya da kapattı, hiç açmadı. Bir kısmı öyle olunca da tabii yatırım yapmadılar. Dolayısıyla yazılım sektörünün turizm ayağında ciddi bir sıkıntı oldu. Hem yurt içi hem de yurt dışında. 

Aşıdan sonra ne gibi değişiklikler olacağını düşünüyorsunuz?

(Devrim Türk)-Aşı, olumlu etkiler tabii. İstatistikler, aşının başarı oranının yüzde 90’larda olduğunu söylüyor. Böyle devam ederse tahminimce yazın ortasına doğru çarklar yavaş yavaş oturmaya, ekonomi hızlanmaya başlar. Ama yara alan sektörler bunu nasıl telafi edecek? Eski düzene, eski sisteme, eski kapasitelerine gelmek için caba sarf edeceklerdir. Pandemiden pozitif etkilenen de bir sürü sektör oldu, dağıtım ağları gibi. Onlar da daha ileri gideceklerdir fakat genel olarak sektörler 2018-19 kapasitelerini tutturmaya çalışacak. Biz de yazılımda bunun hedefliyoruz. İhracat kısmında ise dediğim gibi, oksitte biraz düşüş var fakat diğer ürünlerde yükseliş var. Biz de diğerlerine ağırlık vereceğiz. Okside de yine müşterilerimizin taleplerini yerine getirmek için devam edeceğiz. 

Pandemi sonrası maden sektörünü ve maden ihracatını ne gibi değişiklikler bekliyor?

(Devrim Türk)-Maden sektörü, üretim aşamasında bir ebir ve fiziki çalışmayı gerektiren bir sektör. Gerek ocaklar, gerek fabrikaları fiziki üretim yapmanız gereken alanlar. Dolayısıyla uzaktan, evden çalışarak olacak bir iş değil. Ama beyaz yaka belirli oranda bundan etkilendi. Şu anda seyahatler olmadığı için çok yurt dışına çıkamıyoruz, müşterilerimizle yüz yüze toplantı yapamıyoruz. Uzaktan yöntemlerle, on line görüşmelerle yapmaya çalışıyoruz ama yüz yüze görüşmenin yerini tutmuyor. Sadece imkansızlıktan bunu yapıyoruz. Eskiden ayda bir seyahat düzenlerken, şimdi 2-3 ayda bir düzenleyebiliyoruz. 

Pandemi sonrası üretim boyutunda çalışma düzeni değişmez ama satış kısmında belki eskisi kadar seyahatler olmayabilir. Fakat yine de seyahat olmak zorunda çünkü çalıştığımız kültürdeki alışkanlıklar hemen kısa sürede değişecek şeyler değil. Mesela Uzak Doğulu insanlar da bizim insanımız da yüz yüze görüşmeyi seviyor. Birebir kontak kurarak o işi bitirmek çok daha kolay oluyor. Online görüşmelerde bitiremediğimiz bir işi yüz yüze görüşmelerde çok rahat yapabiliyoruz. 

CTC VE DEVRİM TÜRK HAKKINDA

(Devrim Türk)-Madencilik sektörü, enerji, lojistik ve son dönemlerde biraz da yazılım olmak üzere 4 ana alanımız var. CTC, Enerji ve madencilik anlamında faaliyet gösteriyor. Çeşitli bölgelerde ocaklarımız, şantiyelerimiz var. Ağırlıklı olarak ihracata yönelik çalışan bir firmayız. Oksit cevheri(Alüminyum hammaddesi) üretiyoruz, ticaretini yapıyoruz. Demir cevheri ve krom ihracatı yapıyoruz. Enerji ağırlıklı yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlarımız var. Üç ayrı yerde devam eden 18 megawattlık yatırımımız var. Lojistiğe yönelik yeni bir yatırımımız var, depoculukla ilgili. Onun altyapılarını yapıyoruz şu anda. Biz aslında bir nebze yatırım dönemindeyiz. Ama daha önce kurduğumuz, 8-10 yıl öncesinden devam eden işlerimiz de var. Bunların dışında bir de turizm yazılımına yönelik bir şirketimiz var. Merkezi Antalya’da. Turizm bölgesi ve konaklamaya yönelik. 

Almanya’da da yazılım şirket ofisimiz, İngiltere’de madencilikle ilgili şirketimiz var. Çin’de acentelerimiz var. Ağırlıklı olarak, yüzde 80 ihracat üzerine çalışan bir grubuz. 

1998’de maden sektörüne yönelik ilk yatırımları yaptık, 2000 yılından bu yana da yurt dışında ofis açtık ve Türkiye’nin madencilik sektöründe ilk Çin’de ofis açan firması olduk. Ana pazarımız Çin ve Asya. Ama son dönemlerde özellikle oksit madeniyle birlikte Amerika ve Kanada da ana pazarlarımız arasına girdi. Avrupa belirli oranda zaten eskiden beri pazarımız. 

Devrim Türk ise, bu grupların içerisinde her birinde belirli oranda hisseleri olan ve bunların kurulmasında öncülük etmiş biri. Mühendis kökenliyim, işletme masterı yaptım, doktoraya da başladım ama iş yoğunluğundan dolayı bıraktım. Arada bir kaç yıl da gazetecilik yaptım ama iş daha ağır basınca iş hayatına ağırlık verdim.