(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)- Ticari işletmelerin sadece ihtiyaç halinde değil her adımlarında bir hukuk danışmanlığına ihtiyacı olduğunu söyleyen Ozankaya Hukuk Bürosu sahibi Tayfun Ozankaya, koruyucu hukuk hizmetinin önemini anlattı. İşte Tayfun Ozankaya ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar… 

Koruyucu hukuk hizmeti nedir?

(Tayfun Ozankaya)-Yasal düzenleme yapılarak ve Bakanlıkça yetkilendirilen arabuluculuk yokken de, 2001’den itibaren biz hem şirketleri korumak hem de durumları bozulmuş şirketleri iyileştirmek adına bir köprü görevi yapıyoruz. Özellikle şirket banka uyuşmazlıklarında bu sistemi çok kullanıyoruz. Tamamen yasal çizgide, borçlarını ödeyerek, mal varlığı kaçırmayarak çok sayıda şirket kurtarma operasyonları yaptık. Burada en önemli yapı bankadır. Önemli sayıdaki şirketin ciddi miktarlarda bankalara borçları var. İçinde bulunduğumuz dönem, çok kritik bir dönem. Maliyetlerin yükseldiği, faizlerin arttığı bir dönem. Bu dönemde şirketler her an mali  sorun yaşayabilir. Burada paniğe kapılmadan, özellikle banka kredi ve borçlarının çevrilmesi ve yönetilmesi çok önemli. Bu ilişkiyi ayarlayan ve şirketi temsilen görüşmelere giden kişi oluyoruz biz. Bir nevi şirketi temsilen gidiyoruz ama orada da objektif oluyoruz. Bankaların da yapabileceklerinin sınırını biliyoruz. Bu faaliyet aslında piyasada aranan bir hizmet. Bazı firmalarımız, iflas erteleme döneminde iflasını erteledi ve şu anda çalışmalarına çok güzel devam ediyor. İşte burada bizim katkımız oluyor. Geçmiş hatalarının ne olduğunu söylüyorsunuz, istişare yapıyorsunuz, finansman yönetmek de burada çok önemli. Artık çok fazla mevzuat var ve bunlar sık sık değişikliğe uğruyor. Şirket sahiplerinin bunları takip edecek zamanı da yok. Risklerde, cezalar da çok büyük. Çok sayıda şirket yüklü ceza yiyebiliyor. Bunların önüne geçmeye çalışıyoruz. Şirketler artık sorun yaşamadan önceden önlem almanın gerekliliğini anladı.

Hukuk uyuşmazlıkları unutulmasın ki ağırlıkla güvenden çıkar. Yani güven ne kadar yüksekse, sıkıntı yaşama ihtimalimiz o kadar yüksektir. Çünkü güvenmediğiniz tarafla ya iş yapmazsınız ya da sıkıntı yaşamamak adına en sağlam tedbirleri alırsınız. Ama güvendiğiniz taraf ile “gerek yok, ayıp olur”ların altından büyük davalar, sıkıntılar çıkar. Güven tabii ki de çok önemlidir ama buradaki güven kontrollü ve denetimli olmalıdır. Ve de burada herkes hep hayattaymış gibi davranmamalıyız. Siz güvendiğiniz dostunuzla iş yaparsınız ama siz ya da o dünyadan göç edebilirsiniz. O zaman da lafta konuşulanın bir anlamı kalmaz.

Sektörünüz ve paydaşları pandemiden nasıl etkilendi?

(Tayfun Ozankaya)-Biz çok çeşitli şirketlere hizmet veriyoruz. Gıda, ambalaj, hastane, enerji gibi bir çok farklı şirket ile çalışıyoruz ve tüm şirketler pandemiden yüzde 100 etkilendi. Ama hepsi olumsuz değil, bir kısmı da olumlu etkilendi. Sektörlerin bir kısmı çok daha fazla kazanırken, bir kısmı da çok zor günler geçirdi. Ancak Türk halkı çoğunlukla böyle günlerde dayanışmayı bilir. Müvekkilimizden sıkça, ‘Aylardır kira ödemiyor ama olsun ihtar çekmeyelim, sonra öder’ şeklinde dayanışma örnekleri de aldık.

Avukat arkadaşlarımızın çoğu çok olumsuz etkilendi. Adliyede işler yavaşladı, hastalık çıkan ve bu yüzden kapatılan mahkemeler oldu. Görülen davalarda iş yapılan diğer kurumlarda da işler yavaşladığı için sistem bu sebepten de yavaşladı. Birçok avukat arkadaşımız davanın bitiminde veya tahsilatın yapılması ile ödeme aldığı için, salgın dönemi dava ve icra takip süreçleri uzadığından, avukatların tahsilatları da yavaşladı. Pandemi ardından gelen deprem de avukat bürolarının yoğun olduğu Bayraklı bölgesinde yaşandı. Maalesef bazı avukat arkadaşlarımızı kaybettik. Birçok meslektaşımız işyerini kaybetti, biz de bunlardan biriyiz.  

TAYFUN OZANKAYA HAKKINDA

(Tayfun Ozankaya)-1986 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. 3 yıla yakın serbest avukatlık yaptıktan sonra banka müfettişlik sınavına girip kazandım ve 5 yıl müfettişlik yaptım. Sonra da 6 yıl şube müdürü olarak profesyonel bankacılık yaptım. Daha sonra 2001 başlarında bankacılık sektöründen ayrıldım kendi işimi kurdum. Avukatlık ve Bankacılık dahil 33 yıllık bir mesleki kariyerim var. 2001 yılından beri firmaların hukuk ve bir kısım firmaların finans danışmanlığını bir arada götürüyoruz. Firmalara, ‘davaları olsun da bakalım’ avukatlığı değil, daha çok olası riskleri görerek koruyucu bir hizmet veriyoruz. İş hukukundan ticari anlaşmalarda, bankacılık çalışmalarında olası risklere karşı koruma amaçlı önden kontrollerimizi yapıp, riskleri bertaraf etme odaklı çalışıyoruz. Yurtdışında da belirli ülkelerde anlaşmalı hukuk ofislerimiz var. Oralarda çözülmesi gereken problemleri de onlar aracılığıyla çözüyoruz.