ÖZEL HABER

Hayvanları ölüme yatırmak!

Her canlının yaşama  hakkı kutsaldır. Hayvanın hakkı uyutularak öldürülmek değildir.

Abone Ol

Türkiye'de sokak hayvanları geçen hafta ana gündem maddesi oldu. Meclis'te çıkarılması düşünülen yeni yasa, farklı kesimlerden farklı tepkilere neden oldu. Sokak hayvanlarının "uyutulması" esasını kabul eden yeni yasa çok eleştiri aldı. İşin Türkçesi aslında köpekler, uyutulmak suretiyle ölüme terk edilecek. Belli gruplar bu durumu destekleyen sosyal medya paylaşımları yapıyor. Başı boş sokak hayvanlarının toplumsal tehlike yarattığı yönünde yaygın bir görüş var. Özellikle büyük kentlerde son yıllarda patlama yaşanan hayvan sayısında asıl sorunu görmek ve bunu önlemek şimdilik tartışma konusu değil. Aslına bakarsanız özellikle köpek Anadolu'da büyük önem taşır. Kırsalda köpek hobi için değil, ailenin bir parçası bireyi olarak görülür ve yaşatılır. Hemen hemen her evde bir köpek vardır. Çünkü onların aile içinde görevleri vardır. Bu görevler öyle çok sıradan görevler değildir. Evin güvenlik işinden tutun da koyun-keçi sürülerini yırtıcı hayvanlara karşı korumak onların işidir. İyi köpek sahibi olmak Anadolu'da bir itibardır. Kangal sahibi olanlar bu söylediğimin ne demek olduğunu çok iyi anlayacaktır. Büyükşehirlerde özenti ile sevgi eksikliğini gidermek için bu hayvanlar dönemsel olarak kullanıldı ve sokaklara bırakıldı. Zaman zaman sokaklarda köpeklerin tehlike yarattığı hatta ölümlere kadar vardığı olaylar yaşandı. Sorun burada köpeklerin başı boş kalması ve kontrol dışı sayılarının artması. Bunun önüne geçilmediği sürece devlet sürekli uyutacak köpek bulmakta zorlanmayacaktır. Sokaktaki hayvan miktarını kontrol altına almak ve bu çoğalmayı durdurmak ana amaç olmalı.

AVRUPA BUNU NASIL HALLETMİŞ?
Peki dünyanın başka ülkelerinde sokak hayvanları yok mu? Özellikle Avrupa ülkelerinde sokaklarda başı boş gezen köpek sürülerini göremezsiniz. Size iki Avrupa ülkesinden Fransa ve Almanya'dan örnek vermek istiyorum. Türkiye'de evcil hayvan sayısı 6 milyonun üstünde. Fransa'da ise bu rakam 80 milyon. Peki Fransa'da köpekler neden sorun olmuyor? Fransa'da her yıl 100 bin hayvan sokağa bırakılıyor. Fakat bu hayvanlar belediyeler tarafından toplanıp barınaklara götürülüyor. Bu sistemli bir şekilde yapıldığı için sokaklarda başı boş köpek sürüleri görülmüyor. 10 milyon evcil hayvanın olduğu Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Almanya'da yılda 400 milyon avro hayvan vergisi toplanıyor. Elde edilen gelirle sokak hayvanları için oluşturulan barınaklar finanse ediliyor. Tehlikeli köpek ırkı besleyenler polisten özel izin alıyor. Tehlikeli ırk besleyenlere, özel eğitimle köpek ehliyeti veriliyor. 

Son cümle: "Her canlının yaşama  hakkı kutsaldır. Hayvanın hakkı uyutularak öldürülmek değildir. Hayvancanları yaşatmak için ortamlar hazırlanmalıdır..."