ÖZEL HABER

Eğitimin kronik 10  sorunu!

Eğitimde yeni metot ve yol aramaya gerek yoktur. Köy Enstitüleri ile bilim ve fenne giden aydınlık yol tekrar açılmalıdır. İyi dersler..."

Abone Ol

Güney Afrika'da bir üniversitenin giriş kapısında şöyle bir yazı vardır: "Bir ülkeyi yok etmek için atom bombasına veya uzun menzilli füzelere ihtiyaç yoktur. Bunun yerine eğitim seviyesini düşürmek ve kopya çekilmesine izin vermek yeterlidir".  Yazının alt bölümleri şu şekilde devam ediyor: "Hastalar eğitimsiz doktorların elinde ölür, Binalar eğitimsiz mühendislerin elinde çöker, Para eğitimsiz ekonomistlerin elinde kaybolur, İnsanlık eğitimsiz din adamlarının elinde ölür, Adalet eğitimsiz yargıçların elinde kaybolur". Sonda söylenecek sözü başka söyleyelim, bir millettin asıl çöküşü eğitimdeki çöküşle başlar. 2004-2025 Eğitim Öğretim Yılı için ilk ders zili çaldı. Tüm öğrencilerimize başarı ve kolaylıklar diliyorum. Özellikle de cefakar ve fedakar eğitimcilere özel olarak kolaylıklar diliyorum. Eğitim sorunu Türkiye'de iktidar ve dönem ayırmaksızın hep sorunlu oldu. Her dönem istenilen seviyede olmadığı için eleştirildi. Dünya sıralamasında ilk 500 listesinde Türk üniversitelerini mumla arar olduk. Köy Enstitüleri ile başlayan eğitim devrimi sonrası eğitim hiçbir zaman istenilen boyutta olmadı. 

EĞİTİMDE SORUN NEREDE?
Konuyla ilgili yıllardır açıklamaları takip ediyorum. Uzman görüşlerin fikirlerini dinliyorum. Geçen yıllar içinde kamuoyunun büyük çoğunluğu tarafından kabul gören 10 kronik sorun ortaya çıkıyor. Başlık halinde aktarmaya çalışayım. 1)-Eğitim politikalarının sürdürülebilir olmaması 2)-Sürekli değişen sınavlar 3)-Fırsat eşitsizliği ve adaletsizlik 4)-Eğitimin nitelik sorunu 5)-Eğitimin istihdama hizmet etmemesi 6)-Öğrencilere temel becerilerin verilememesi 7)-Öğretmenin konumu ve itibar sorunu 8)-Kaynakları verimli kullanmama 9)-Öğretmen yetiştirmede çağı yakalayamama 10)-İkili eğitimin devam etmesi. Bu 10 kronik soruna alt başlıklar açmak çok mümkün. Binayı ön plana alan eğitim yerine özelinde öğretmeni alıp işin özüne inen bir anlayış aranan en büyük ilaç. 

Son cümle: "Aslında yeni metot ve yol aramaya gerek yoktur. Köy Enstitüleri ile bilim ve fenne giden aydınlık yol tekrar açılmalıdır. İyi dersler..."