Geçen hafta Türkiye gündemini Tarkan’ın “Geççek” şarkısı belirledi. Tarkan, şarkısında pandemiyi anlattığını söylese de beğenenler ve beğenmeyenler bir konuda ortak kanıya vardı. Geççek siyasi motifler taşıyan bir şarkıydı. Şarkı, toplumsal muhalefet açısından büyük moral oldu. Şarkının videosu milyonlarca kez seyredildi. Haber programlarının ana tartışma konusu oldu. Tarkan’ı bir taraf eleştirirken bir tarafta hiç olmadığı kadar sevdi ve yüceltti. Siyasal iletişimde müzik tarih boyunca hep kullanıldı. Türkiye’de seçimlerin vazgeçilmezi olan seçim şarkıları büyük önem taşıdı. Seçmene en etkili mesaj verme yolu olarak müzik kullanıldı. Her parti seçimlere en az iki farklı seçim şarkısı ile hazırlandı. Bu şarkılarda çoğu zaman iyi işler yaptı. Siyasi ideolojisi beğenmediğimiz partilerin bile şarkılarını beğendiğimiz zamanlar oldu. Kısacası, Türk siyasetinde müzik bir anlaşma ve anlatma dili olarak yerini hep önemle korudu. Tarkan’ın son şarkısını bu anlamda değerlendirmek ve analiz etmek bizi magazinden çıkarıp sosyolojik alana çekecektir.
HALK ŞARKILARIYLA MESAJ
Demokrasi tarihimizde birçok mesaj şarkı ve şiirlerle verilmiştir. Öyle ki, topluma yön vermiş gündelik hayatına girmiş şarkılar hala yaşamaktadır. 'Liberal, miberal malı kap, götür al rap rap / Eriyor liralar mark al dolar al rap rap / Bul bir kaşalot toriğini işlet rap rap' şarkısı meydanlarda Cem Karaca’dan yıllarca dinlenmiştir. 'Birisi oy peşinde / Öteki rant işinde / Kıyamet değilse bile / Bir şey kopmalı' şarkısı Moğollar tarafından yıllarca söylenmiş, eylemlerde mitinglerde kullanılmıştır. 'Yuh yuh, yuh yuh soyanlara / Soyup kaçıp doyanlara / İnsana kıyanlara / Yuh nefsine uyanlara, yuh!' şarkısı isyanın sesi olarak Selda Bağcan tarafından okunmuş ve toplumun geniş kesimlerinde kabul görmüştür. 'Alnı açık, gözü toklar buyursunlar baş köşeye / Kula kulluk edenlerse ömür boyu taş döşeye' şarkısı Barış Manço ile hayatımıza girmiş haksızlıklara karşı mesaj olmuştur. 'Dünya zalimler dünyası / Giden zalim gelen zalim...' sözleri Halk Ozanı Mahzuni tarafından yıllarca mesaj olarak verilmiştir. Livaneli’nin Yiğidim Aslanım, Edip Akbayram’ın Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar toplumsal duyguları açığa vuran şarkılar oldu.
Son cümle: “Şarkıları sanatçılar yapar. Milyonlar sahiplenip dinliyorsa halkın müziği olur. Tarkan’ın sevilen birçok şarkısı vardı. Onlar Tarkan şarkısı olarak kaldı. Geççek ise halkın şarkısı oldu…”