Büyüklerin kuşaklar boyu bayram günlerinde söyledikleri en baş cümlesidir "nerede o eski bayramlar" nostaljisi. Doğası gereği eskiye özlem duyma belirli bir yaşın üstündekiler için olağan duygu durumudur. Özlemle eskiyi aramak, yad etmek, geçen ömür ve zamanla doğrudan alakalı bir durum. Belki de önemli konu bayramların toplum üzerinde yarattığı ruh durumu, sonrası için asıl malzemeyi oluşturuyor. 80 yaşındaki bir yurttaş ile 25 yaşındaki bir gencin üzerinde kalan bayram ağırlığı, doğal olarak aynı olmuyor. Birikmişlik ve yaş bir noktada kotayı doldurunca anılar devreye giriyor. Sonrası o güzel bayram hikayeleri, yeni kuşaklara aktarılmaya başlanıyor. Dijitalleşen dünyada bayram kutlama kültürü doğal olarak değişti, değişmek zorunda kaldı. Ev ev bayramlaşmalar, WhatsApp'dan canlı görüntülü bayram kutlamalarına dönüştü. Tebrik kartları yok oldu, yerine telefonların mesaj kutuları bu görevi devraldı. Özetle, posta kutuları küflendi oksitlendi telefonların mesaj kutuları işlevsel hale geldi. Her kuşağın ortak yaşadığı bayram gelenekleri azalmaya yok almaya başladı. Eski bayramlar böyle miydi? Peki nasıldı eski bayramlar?

GELENEKLER DİJİTALLEŞMEYE DİRENİYOR!
Ülkemizin birçok yöresinde farklı bayram gelenekleri var. Ben size ortak kültür haline gelmiş olanlarından bahsetmek istiyorum. Bayramların olmazsa olmaz ikilisi "Kolonya-Şeker" ikramı. Kolonya Osmanlı'ya ilk geldiğinde çok pahalı bir ürün olduğu için bayramlarda gelen misafire sunulurmuş. Bu durum misafire verilen değeri ortaya koyarmış. Şeker ise ülke kültürünün vazgeçilmez ikramı konumunda. Çocuklara harçlık verme durumu en güzel bölüm. Sanırım çağ ve teknoloji ne olursa olsun harçlık olayı biçim değiştirerek varlığını sürdürecek. Şimdilik elden canlı ve nakit olarak alınan harçlıklar zamanla nasıl dijitale dönüşür birlikte yaşayacağız. Bitcoinler bir gün bayram harçlığına dönüşebilir. Baklavasız bir bayram düşünülemez. Bütçesi ne olursa olsun her aileye bayram günü bir tatlı girer. Her gittiğiniz evde size bir tabak tatlı doğal olarak elinize verilir. Aileleri bir ve diri tutan ortak buluşmalardır. Bayramlar bu iş için en ideal günlerdir. Bayram Kahvaltısı yıllardır bu işi başarıyla görür. Bütün sülale ailenin en büyüğünde bir araya gelir. İyi kötü haberler burada alınır verilir.

Son cümle: "Bin yıl sonra da 'Nerede o eski bayramlar' sorusu sorulacaktır. Önemli olan barış içinde mutlu ve huzurlu bayramları bir arada yaşamak. İyi ve mutlu bayramlar..."