İşçi olmak, tarihin her döneminde zor mesleklerden biri olmuştur. Emeğiyle geçinmek, tüm dünyada hak aramayı hep canlı tutmuştur. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı da bundan dolayı 1,5 asırdır var. İşçi-patron ikilemi, sanırım kapitalist düzenin ana ekseni olarak dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda hep konuşulur, tartışılır olacaktır. Ülke olarak biz, işçileri meydanlara hak aramaya çıktığında veya toplu bir iş kazasında daha çok gündem yapıp konuşur hale geliriz. Eylem ve grev zamanları, toplu işçi yürüyüşleri, zaman zaman güvenlik güçleriyle yaşanan olumsuz durumlar üzerinden haber bültenlerine konu olur. Bazen haberin ana nedeni olan hak arama durumu tamamen unutulup, alanlarda yaşanan itiş kakışlar medyanın bize sunduğu haberler olarak evlerimize girer. Bazen hüzünlü ve acı kazalar bir süreliğine ülke gündemine girer ve kısa bir süre sonra acıları ve kayıplarıyla mağdurlar kendi kaderlerini yaşar. Sık yaşanan maden kazalarında olduğu gibi. Üzen ölümlerden sonra çalışma şartları, iş yeri koşulları günlerce tartışılır ve bir sonraki faciaya kadar her şey rafa kaldırılır. Biliyoruz ki herkes ekmeğinin peşindedir. Döktüğü alın teri karşılığında evine, ailesine bir gelir sağlamak için uğraş verir. Zonguldak'ta yaşanan bir maden kazasından sonra kurtarılan bir işçinin söyledikleri hafızamda hep yazılıdır. Göçük altında arkadaşlarının kurtarılmasını bekleyen emekçi bir mikrofona şöyle demişti: "Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Aşağıdaki ölüm olasılık, yukarıdaki açlık kesin!" Bu cümleyi birkaç kez okuyun. Her okuduğunuzda içinden yeni anlamlar ve duygular çıkaracaksınız.
DÜNYA SAVAŞI SÜRERKEN BİLE KUTLANAN BAYRAM: "1 MAYIS"
Osmanlı'dan günümüze kalan ender bayramlardandır 1 Mayıs. Bizde ilk olarak 1911 yılında Selanik'te tütün, pamuk ve liman işçileri emek bayramını kutlamış. 1923 yılında ise resmi olarak kutlamaya başlamışız. Tüm dünyada kutlanan bayram, toplumlarda o kadar yer etmiş ki, 2. Dünya Savaşı devam ederken bile bu kutlamalardan vazgeçilmemiş. Uzun yıllar bizde nedense 1 Mayıs kutlamak hep sorun oldu. 1977 Kanlı 1 Mayıs'tan sonra Taksim Meydanı'nda kutlamanın hep önüne geçildi. Sorun, yaşadığımız yıl ve tarih itibarıyla devam ediyor.
Son cümle: "Emek en yüce değerdir. Emeğe saygı insanlık gereğidir. İşçi olmasına gerek olmaksızın kim emek veriyorsa o kişi değerlidir. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nüz kutlu olsun."