Karşıyaka'nın katılımcı şeffaf demokratik belediyecilik anlayışı için Ankara Üniversitesi Siyasi Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve ODTÜ'de yüksek lisansını tamamlayan emekli diplomat Alp İçen'in Karşıyaka Belediye Başkan adaylığı açıklandı.
İlçe Başkanı Gökçe Karahan açıklamasında "Tarih ve kültür yapısına uygun projeler ile yerel yönetimlerdeki bilgiye sahip belediyeciliği bilen uzman kadrosu ile kol kola el ele omuz omuza güçlü söz sahibi olmaya geliyoruz.
Sahip olduğu mesleki birikimi ve donınımı toplum ve ülke yararına olan değerlerimize ve bilimin sesine kulak tıkayan bu rant iktidarına karşı birlik ve beraberliğimizin ülke insanımızın yaşanabilir umutlu, güvenli bir toplumsal rol üstleniyoruz.
İmar rantı yüksek olan yerlerin halkın kullanımına açmalı, afet, kentsel dönüşüm, sağlık, çocuk ve yaşlılara önem veren, toplu kullanım araçlarını teşvik edici, kooperatifçiliğe değer veren mahalle kültürünü esas alan şehir planlaması ile yerel yönetimlerde değerli konusunda uzman kişilerle şehirin tarih ve kültür yapısına uygun projeler ile yerel yönetimlerdeki bilgiye sahip belediyeciliği bilen uzman kadromuz birikimimiz inancımız direncimiz umudumuz ile yürek yüreğe kol kola el ele omuz omuza güçlü söz sahibi olmaya geliyoruz" diye konuştu.
ALP İÇEN KİMDİR?
Alp İçen, 25/01/1970 tarihinde Manisa’nın Ahmetli ilçesinde doğdu. 8 yaşında ailesi ile birlikte İzmir’e taşındı. İzmir Atatürk Lisesi’nden 1987 yılındaki mezuniyetini takiben, üniversite eğitimi için Ankara’ya yerleşti. Mülkiye’den mezun olduktan sonra, kamu görevlisi sıfatı ile, uzun süre Türkiye ve yurt dışında devlet görevlerinde bulundu. Emekli olmasının ardından, bütün akrabalarının yaşamakta olduğu İzmir’e geri döndü. Halen yaşamını Karşıyaka’da sürdürmektedir.
İzmir Hakimiyet-i Milliye İlkokulu, Alsancak Ortaokulu ve İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olmasını takiben, 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) - Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda uzman olarak göreve başlaması nedeni ile 2005 yılında devlet bursu ile Columbia University (CU) - SIPA (School of International and Public Affairs) Ortadoğu Enstitüsü’ne gönderildi. 2007 yılında Columbia Üniversitesi SIPA’da (Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Okulu) yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Alp İçen, Columbia University’de yüksek lisans programı esnasında, enerji hatlarının Türkiye’nin Ortadoğu politikalarına etkileri konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans programının ders aşamasını tamamlamış olup ODTÜ yüksek lisansı, devlet bursu nedeniyle tez aşamasında bırakmıştır. ODTÜ’deki tezi, “soft power” kavramının Gramschi’ci “hegemonya” kavramı açısından eleştirisi üzerinedir.
Bunların dışında, çeşitli dergi ve yayın organlarında sayısız öyküsü, denemesi, siyasi değerlendirmeleri ve çevirileri mevcuttur.
Alp İçen, profesyonel seviyede İngilizce bilmektedir. Mülkiyeliler Birliği ve Columbia University Alumni Association (Columbia Üniversitesi Mezunlar Derneği) üyesidir.
İŞ HAYATI
Alp İçen Mülkiye’yi bitirdikten sonra kısa sürelerle TRT, Cumhuriyet Gazetesi ve Dışişleri Bakanlığı (TİKA)’da çalıştıktan sonra, 1996 yılında Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda kariyer uzmanı olarak görev yapmaya başladı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nde çeşitli birim ve görevlerde çalıştıktan sonra 2010 senesinde dörtlü kararname ile Helsinki Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri olarak Finlandiya’ya atandı, 4 sene boyunca diplomat olarak vazife yaptı.
Alp İçen, ayrıca, meslek hayatı boyunca resmi görevleri nedeni ile 50’den fazla ülkede çeşitli platform ve toplantılarda ülkemizi temsil etmiştir.
KÜLTÜREL FAALİYETLER
Ailesi nedeni ile küçük yaşlardan itibaren Türkiye İşçi Partisi (1975-1988) kültürü içerisinde yetişti. 80’li yıllarda TİP’li gençlerin çıkardığı Yarın Dergisi’nde çeşitli kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunduktan sonra üniversite eğitimi için gittiği Ankara’da, SBF Öğrenci Derneği Dergisi “Siyasal”da ve Tiyatro Dergisi “Tragos”ta yazıları yayınlandı.
Alp İçen, TBKP, STP ve SİP süreçlerinde aktif olarak görev aldı, Gelenek Dergisi’nin gazetesi olarak Kasım 1989’da çıkmaya başlayan Siyaset gazetesinde çalıştı.
1993 ve 1994 yıllarında, “Kürt Sorunu” nun teorik ve pratik kapsamlı bir analizini hedefleyen “Doğu Raporu” nun uluslararası ilişkiler bölümünü yazdı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yerinde mülakat ve anket çalışmaları ile Kürt siyasi hareketinin gerçekçi bir şekilde çözümlenmesine katkıda bulundu.
ODTÜ Yüksek Lisans eğitimi sırasında çevrilmesine katkıda bulunduğu “Uluslararası İlişkiler Teorileri” adlı kitabı, uzun süre üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu.
Yurt içinde ve yurt dışında, gerek ekonomi ve dış ticaret, gerekse uluslararası ilişkiler alanlarında tamamlamış olduğu sayısız kurs ve eğitim vardır. Uzun yıllar, Bakanlıktaki görevlerinin bir parçası olarak, kurs programlarında eğitmen olarak, uluslararası ekonomi, dış ticaret ve uluslararası ilişkiler alanlarında ders verdi.
Karşıyaka Belediyesi başkan adayı olarak, Türkiye İşçi Partisi’nin deneyimli ve seçkin kadrolarının da desteği ile, güzel Karşıyaka’mızı toplumcu belediyeciliğin en başarılı örneği haline getirmeyi hedeflemektedir. İlçemizi, başta yaşlılar, kadınlar, gençler ve engelliler olmak üzere her türlü dezavantajlı kesimin mutlu olacağı ve kendisini ifade edebileceği bir ilçe haline getirmek başlıca amacıdır. Bunun için, başta belediyenin gelir kaynaklarını artırmak ve gereksiz masrafları kısmak olmak üzere, akıllı bütçe uygulamaları hayata geçirilecektir.