Sosyal medya kullanımı hayatımızın vazgeçilmez gerçeği olarak yerini almış durumda. Ne kadar eleştiri getirsek de kullanmaktan geri duramıyoruz. Günümüzün büyük bir bölümü aktif olduğumuz sosyal medya mecralarında geçiyor. Hayatımızı bu kanallar üzerinden yaşıyoruz. Doğumlar, ölümler, özel gün haberleri sosyal medya üzerinden hedeflenen yerlere gidiyor. Bu kadar bağımlı kaldığımız hesapların, hayatlarımıza yön verme konusunda ciddi algoritmalara sahip olduğunu bilenler de var, bilmeyenler de. Ama son zamanlarda sosyal medyanın ruh halimize ciddi olumsuzluklar yaptığı gerçeği ortada. Kontrolsüz sosyal medya kullanımı ruhsal durumu ve çevreyle olan iletişimi etkiliyor. Doğru kullanılan sosyal medya aygıtları yaşamda kolaylıklar sunarken, olumsuz kullanıldığında ruhsal sağlık sorunlarına yol açtığı bilimsel bir gerçek olarak kabul ediliyor. Özellikle negatif haberler üzerinden gelen tehlike zamanla biriktiğinde bireyler üzerinden toplumsal bir soruna dönüşüyor. Gereğinden fazla sosyal medya kullanımı benlik kaygısı, genel ve fiziksel görünüm kaygısı ile beden memnuniyetsizliği gibi sorunlar ortaya çıkarıyor. Paylaşımlara az sayıda beğeni ile olumsuz yorum almak özgüven kaybına neden olduğu uzmanların ortak görüşü olarak kabul görüyor.
NEGATİF İÇERİKLER RUH HALİMİZİ BOZUYOR!
Kötü ruh halindeyken daha fazla kötü haber okuyoruz. Bu durum karamsarlık duygusunun ön plana çıkmasını sağlıyor. Televizyonlarda gündüzleri başlayan şiddet ve kötü içerikli yayınlar, cep telefonundaki sosyal medya hesaplarıyla devam ediyor. Algoritmalar bunu çok iyi bildiğinden bizi bu girdabın içinde tutmaya devam ediyor. Çözüm ise her zaman var. Her gün ortalama 7 saat internette zaman geçiriyoruz. Sosyal medya kullanımında dünya standartlarının çok üstündeyiz. Daha bilinçli dijital kullanım bizi huzura çıkaracaktır. Bu konuda eğitimci Selçuk Şirin'in üç önemli uyarısı var: 1- Sansasyonel başlıklara tıklamayın 2- Negatif içerik üreten şaklabanlardan uzak durun 3- Pozitif içerikleri daha çok paylaşın.
Son cümle: "Sosyal medyada negatif içerikler ruh halimizi bozuyor ve insanlara olan güvenimizi sarsıyor. Mutlu et, mutlu ol düşüncesiyle sosyal medya kullanalım."