Tarımda sahte gübre!

Abone Ol

Çiftçiyi zorlayan üretim maliyetlerine yeni bir sorun daha eklendi. Egeli çitçilerin, son zamanlarda sahte gübre satıcıları ile başı dertte. Bu zamana kadar duyulmuş bir kavram değildi sahte gübre işi. Ama gübrenin tonu 15 bin liraya dayanınca ne olduğu belirsiz ve gübre olduğu iddia edilen çuvallar çiftçiye satılmaya çalışılıyor. Çiftçi birçok konuda olduğu gibi gübre konusunda da çaresizlik yaşıyor. Gübre, tarımsal üretim açısından olmazsa olmaz olguların başında geliyor. Gübreli ürün ile gübresiz ürün arasında yaklaşık yüzde 40’lık bir hasılat farkı ortaya çıkıyor. Bu durum gübreyi daha da önemli kılıyor. Tarladan kaldırdığı üründen bırakın kar etmeyi maliyetlerini karşılayamayan çiftçiyi, ucuz gübre bulma-alma konusunda yaşadığı zorluklar dolandırıcılara mahkum ediyor. Son zamanlarda İzmir ve Manisa’da sahte gübre haberleri artarak gelmeye devam ediyor. Ülkenin ekmeğini üreten çiftçiyi her türlü tehlikeden korumak devletin ana politikası olmalı. Gübre konusunda verilen desteklerin çok yetersiz kaldığı ortada. Anayasa’da yazdığı gibi ülke bütçesinin yüzde 1’i kadar olan rakam çiftçiye destekleme olarak dağıtılmalı. 2,5 lira olan ekmeğin 5 liradan satılacağı öngörülüyor. Bunun önü kesilmeli ve ana besin ürünlerine her kesimin uygun fiyatlarla satın alınması sağlanmalıdır.

GTS İLE TAKİP EDİN
Ben de ziraatın içindeyim. Kemalpaşa’da kurulu çiftliğimizde organik tarım ürünleri üretiyoruz. Meyvede ve sebzede gübrenin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Gübresiz tarım olmaz. Sahte gübreye karşı çiftçi dostlarımıza önerilerim olacak. Öncelikle fiyat piyasanın altındaysa sorgulayın. Şüphe böyle durumlarda iyidir. Gübrelerinizi,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yetki verdiği işletmelerden alın. Satın aldığınız gübrenin sahte olup olmadığını cep telefonunuza GTS (Gübre Takip Sistemi) aplikasyonu indirip buradan kontrol sağlayın. Gerçek gübreler sistem üzerinden görülecektir. Görünmüyorsa zaten sorun vardır. 

Son cümle: “Üretim yapan, ülkeyi doyuran çiftçinin önü açılmalıdır. Sahtekarlara muhtaç etmeden gerekli düzenlemeler yapılmalıdır…”