Baharı yaşamadan yaza hızlı giriş yaptık. Sıcaklıklar artmaya, bununla birlikte orman yangınları gelmeye başladı. Geçen sene yaşadığımız kabus hepimizin hafızasında. Özellikle Muğla’nın cennet koylarında çıkan orman yangınları tüm ülke olarak bizi derinden etkiledi. Yangın söndürmede yaşanan olumsuz durumlar -dileğim hiç yangın olmamasıdır- yaşanması muhtemel yangınlarda umarım bu yıl tekrar ortaya çıkmaz. Söndürme uçakları, helikopterler ve personel konusunda çalışmalar devam ediyor. Orman Mühendisleri Odası tarafından oluşturulan Orman Politikaları Bilim Kurulu güzel çalışmalar yapıyor. Böyle bir kurulun oluşturulması başlı başına gelecek için umut verici. Bakanlığın açıkladığı yeni 5 bin orman ekibi takviyesi geç kalınmış olsa da güzel haber. Orman yangınlarını söndürmede bu yıl insansız hava uçakları da kullanılacak. Geçen yıl orman yangınları devam ederken büyük bir söndürme uçağı polemiği yaşanmıştı. Bu yıl bu tartışmalardan uzak, bir tek ağacın zarar görmediği, yangının olmadığı bir yıl geçirmek hepimizin en büyük dilek ve isteği.
100 BİN ORMAN GÖNÜLLÜSÜ
Ülkemizde ortalama her yıl 2 binin üstünde orman yangını çıkıyor. Bu yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Tedbirsizlik, ihmal, sabotaj ve ormanlık alanlarda kural dışı hareketler yeşili yok ederken ormana mesken edinmiş binlerce hayvanımızı canından ediyor. Orman yangınlarında ilk 10 dakika çok önemli. İlk 10 dakikada öncelikle yerden ve devamında havadan yapılacak müdahale yangını genişlemeden durdurabiliyor. Bu anlamda yer ekiplerinin önemi daha çok ortaya çıkıyor. Türkiye’de 12 bin orman gönüllüsü var. Bu sayı 100 bine çıkıyor. Her bölgede yangın çıktığında olay yerine hareket edebilecek mobil ekipler oluşturuluyor. Umarım bu sayı katlanarak büyür. Her yangının bir ateşin sonucu olduğu unutulmamalı. 7’den 70’e orman yangınları konusunda her fert duyarlı olmalı. Bulunduğunuz bölgede orman yangınına dair bir işaret gördüğünüz an arayacağımız numara belli: “177”.
Son cümle: “Orman yangınlarıyla sadece ağaçlarımızı kaybetmiyoruz. Bitki örtüsüyle birlikte hayvanlarımız da yok oluyor. Bu yıl daha fazla dikkat!”