EKONOMİ

Küçükkurt: “Gıda enflasyonu hepimizin belini büküyor”

Abone Ol

Yemek sanayicileri yüksek gıda enflasyonu nedeniyle zor günler geçirdiklerini dile getirerek, bu konuda devletin sektörlerine destek olması gerektiğine işaret ettiler. Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Geçmiş Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Küçükkurt, yemek sektörünün gıda enflasyonu karşısında zorlanmaya başladığını söyledi. EYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Arif Kuran ise yemeğin hammaddesi olan ürünlerde yaşanan kontrolsüz, ön görülemez ve durdurulamayan fiyat artışlarından kaynaklı zor günler yaşadıklarını dile getirdi.

“Yüzde 150 artış”

Ocak ayından bu yana girdilerde yüzde 150 artış söz konusu olduğunu ancak yemek fiyatlarının neredeyse aynı seviyede kaldığına dikkat çeken EYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Küçükkurt, “Çiftçinin doğrudan girdi kalemi olan mazotun yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde zamlanması gıda fiyatlarını yükseltti. Ocak ayında 90 TL bandında aldığımız kırmızı eti bugün 250 TL’ye alıyoruz. Yüzde 150 bir fiyat artışı söz konusu. Ancak sektörümüzün bileşeni olan yemek firmaları aynı oranda bir fiyat farkını sanayicilere yansıtamıyor. Bu sektörün kar marjını düşürerek firmaları zor duruma sokuyor” dedi.

“Farklı enflasyon rakamları kafa karıştırıyor”

Farklı enflasyon rakamının gündemde dolaşmasının da çok olumlu bir durum olmadığına işaret eden Küçükkurt, “ENAG, İstanbul Ticaret Odası ve TÜİK verileri ayrı ayrı enflasyon rakamı açıklıyor. Bir fiyat güncellemesi yaparken ENAG dediğinizde zammı verecek olan kesim TÜİK diyor. Başka bir konuda siz TÜİK dediğinizde, öbür kesim ENAG, ya da İstanbul Ticaret Odası diyor. Sektörler de fiyat belirlerken, çalışanına zam verirken, ürününe zam yaparken hangisini dikkate alacağını şaşırdı” dedi.

 “Reel ekonomi yöntemlerine dönüş doğru adım”

Türkiye ekonomi yönetiminin seçimlerden sonraki değişikliği ile reel ekonomi kurallarına dönüş yaptığını vurgulayan Küçükkurt, ”Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek’in söylemine göre bu enflasyon ile bir süre yaşayacağız gibi görünüyor. Ancak son atılan adımları olumlu buluyorum. Zorlu bir dönem geçiriyoruz, bir süre daha geçireceğiz ancak reel ekonomi politikalarına devam edersek düzlüğe çıkacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

“Fiyat artışları kontrol altına alınmalı”

Ege Yemek Sanayicileri Derneği  (EYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Kuran ise yemek sanayi sektörünün yemeğin hammaddesi olan ürünlerde yaşanan kontrolsüz, ön görülemez ve durdurulamayan fiyat artışlarından kaynaklı zor günler yaşadığını söyledi. Başta et ve süt ürünleri olmak üzere pek çok üründe yaşanan fiyat artışlarının yemek firmalarını zor duruma soktuğunu söyleyen Kuran, “Karkas eti 300 TL’ye alıyoruz ki bizler toplu satın alma yapıyor olmamıza rağmen. Şu an 60-70 TL’nin altında 4 kap yemek verilemez. Eleman da hizmetin içine dahilse o da ayrıca eklenmeli çünkü işçilik maliyetleri de olağanüstü arttı, bu bütçelerle kalifiye eleman bulmak da zorlaştı” dedi.

“12 yemek firması kapandı”

İzmir’de 2023 yılının Ocak ayından beri 12 yemek firmasının kapandığına dikkat çeken Kuran, bu şartlarda bunlara yeni firmaların ekleneceğini vurguladı. Kuran, “Müşterilerimiz bizleri anlayışla karşılıyor ancak onlar da bütçelerinin zorlandığını söylüyor, alternatif arayışlara giriyor. Sektörümüz artık çağımızın önü açık sektörlerden bir aslında ama daha kaliteli güvenli ve sıhhi olması için özellikle ana kalem gıda fiyatlarını hükümetin kontrol etmesi lazım, fiyatları denetlemesi lazım kontrolsüz ve gereksiz zamlar konusunda tedbir alınması lazım. Zor dönemlerinde pek çok sektöre destekler teşvikler veriliyor, bizim sektöre de destek verilmesini istiyoruz. Yemek sanayi sektörü güvenli ve sağlıklı gıda zincirini sağlayan bir sektördür. Sektörümüzün sürdürülebilir olması için desteğe ihtiyacımız var” diye konuştu.