Kent takımı kültürü!

Abone Ol

Göztepe 1.Lig'de şampiyon olup 2 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig'e yükseldi. Emeği geçen başkanından futbolcusuna, kulüp çalışanından taraftara herkesi tebrik ediyorum. Göztepe şanlı tarihine yeni başarılar eklesin isterim. Takımlar kuruldukları şehirler için büyük önem taşır. Göztepe bu anlamda İzmir ve Türk Futbolu için büyük anlam ifade eder. Göztepe, Karşıyaka, Altay, Altınordu, Bucaspor, İzmirspor İzmir kent kültürü için büyük öneme sahip futbol kulüpleridir. Aralarındaki rekabet zaman zaman tatsız sonuçlar doğursa da dünya futbol tarihine geçmiş takımlardır. Her ilçe her semt kendi takımının sıkı taraftarıdır. Bu semtlerde İstanbul'un 3 büyük takımları kendine taraftar olarak çok zor yer bulur. İngiltere, İspanya, İtalya ve Almanya gibi dünya futbolu için önemli ülkelerin ortak özellikleri insanların yaşadıkları şehrin takımlarını tutmasıdır. Almanya Dortmund kentine doğup büyümüş bir kişi hiçbir koşulda Bayern  Münih taraftarı olmaz. Bu ülkelerde büyük çoğunluk kendi doğduğu kentin takımını destekler maçına gider  ve taraftarı olur. İzmir'de de 3 büyükler yerine semt takımları Göztepe, Karşıyaka, Altay, Bucaspor takımlarının taraftarları vardır. Geçen Pazar Göztepe'nin şampiyonluk maçı öncesi Üçyol'dan başlayıp Üçkuyular'a kadar uzanan insan seli buna en güzel örnektir. Ailelerin Göztepe formalarıyla Gürsel Aksel Stadı'nın yolunu tutması bir kent için çok güzel bir kültürdür. Bu kültür kavgasız gürültüsüz büyüsün isterim. 

DÜNYA REKORU GÖZTEPE-KARŞIYAKA MAÇINDA!
İzmir Türk Futbolu adına bir rekorun sahibi durumunda. Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş olan bu maçta 80 bin kişiyle seyirci rekoru kırıldı. 16 Mayıs 1981 yılında oynanan Karşıyaka-Göztepe maçını Atatürk Stadı'nda 80 bin kişi izledi ve bu rekor sayı Dünya futbol tarihine geçti. Sadece bu durum dahi İzmir'de semt takımlarının önemini ortaya çıkarıyor. Futbola ve takımlara olan bu büyük ilgi aynı zamanda kent kültürünün ortak paydası olarak büyük önem taşıyor. Türkiye'de bazı şehirler futbol kulüpleriyle birlikte anılır. Buna en güzel örnek Trabzon'dur. Kent, futbolla yatar, futbolla kalkar. Hani klasik bir söz vardır. "Futbol sadece futbol değildir". Futbolun sadece futbol olmadığını yıllardır Göztepe, Karşıyaka, Altınordu, Buca ve İzmirspor bize canlı canlı gösterdi. 

Son cümle: "Kentler ortak değerleriyle yükselir. Bu durum sadece futbol ile sınırlı değildir. Ekonomide, siyasette lig atlamak için bu değerleri fazlalaştırmak şarttır"...