İş dünyasının çatı örgütü BASİFED’den gazete eklerine dair açıklama geldi:Güneş: “Yerel medya en az ulusal medya kadar önemlidir”
Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin kapanacağı yönündeki haberlere 16 iş dünyası STK’sının çatı örgütü Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’ndan (BASİFED) açıklama geldi. BASİFED Başkanı Semiha Güneş, açıklamasında bu karardan geri dönülmesi gerektiğini söyledi.
Yerel medyanın demokrasi için vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen BASİFED Başkanı Güneş, yerel medyanın güçlendirilmesi için iş dünyasının üzerine düşen her tür desteği vereceklerini ifade etti.
BASİFED Başkanı Güneş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Yasama, yürütme, yargı olarak tanımlanan üç kuvvetin temel alındığı demokrasilerde bir sonraki aşama, her zaman dördüncü kuvvet olarak basının gelmesidir. Gazeteler, televizyonlar, günümüzde sosyal medya ile beraber dördüncü kuvvet olarak toplumun tüm devlet üzerindeki gözü ve kulağı olurken, toplum içindeki yanlışları gündeme taşıyarak kamuoyunu da harekete geçirme misyonuna sahiptir. Aynı zamanda halkın haber alma ve bilgilenme hakkının da en önemli taşıyıcısı olan gazetelerin yaşaması, görevini ifa etmesi çok değerlidir.
Bu noktada ülkemizde ulusal yayınlar önemsenirken, her ileri ülkede yerel medya çok daha önemli, çok daha güçlü ve çok daha değerlidir. Zira haber yerelden çıkar, haberi ve kamuoyunu etkileme gücü yerel dinamiklerden yükselir. Bu sebeple İzmir her zaman yerel basını ile güçlü öne çıkan bir kent olmuştur.
Ancak basının son yıllarda etkisinin azaldığını görüyoruz.Basınımız devlet üzerinde denetleme, kamuoyunu bilgilendirme görevini icra ederken türlü zorluklarla karşılaşmaktadır. Son olarak Hürriyet, Milliyet ve Posta’nın Ege eklerini kapatma kararı almış olması, son derece üzücüdür. İzmir iş dünyası olarak yerel medya ile güçlü bir işbirliği içindeyiz. Sözümüzün Türkiye’ye ulaştırılması noktasında yerel medyanın öneminin farkındayız ve bu alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini, bu anlamda iş dünyası olarak yapılacak her tür çalışmada aktif rol alacağımızı belirtiriz.”
İZSİAD’dan ‘Gazetelerin Ege Ekleri Kapatılmasın’ ÇağrısıCengiz: “Yerel, ulusalın besleyicisidir”
Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerini kapatacağı yönündeki haberler, üzerine İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz de bir açıklama yayımlayarak bu kararın kabul edilemez olduğunu ve bu kararın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Yerel medyası ile İzmir’in her zaman örnek olduğunu ifade eden İZSİAD Başkanı Cengiz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Hürriyet, Milliyet ve Posta’nın Ege eklerini kapatma kararını üzüntüyle öğrendim. Yerel medya en az ulusal medya kadar önemli, etkili ve bölge için çok daha değerlidir. Ulusal gazetelerimizin Ege eklerini kapatıyor oluşu, İzmir’in sesinin daha az duyulması ile sonuçlanacaktır. İzmir’in birçok alanda görmezden gelindiği bir iklimde ulusal gazetelerin bu kararının, İzmir iş dünyasını hayal kırıklığına uğrattığını, bu hayal kırıklığının uzun süre devam edeceğini net olarak söyleyebilirim.
Halkın haber alma hakkı gazetelerin aktif olarak özgürce faaliyetini yerine getirmesinden geçiyor. İzmir her zaman Türkiye’ye örnek olan bir kenttir ve kentimizin üstlendiği öncü rol, diğer illere de örnek olmaktadır. Yerel basına yapılan her türlü müdahalenin İzmir’in görünmez olmasına hizmet edeceğinin bilinciyle bu kapatma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyoruz.
Bu vesile ile İzmir iş dünyası olarak kentin basınının güçlenmesi için elimizden geleni her zaman yapmaya devam edeceğimizi ve kentimizi dünyaya tanıtırken yerelden attığımız çığlığın tüm dünyaya ulaşmasının ilk basamağı olan yerel basınla dayanışmayı sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz”
EGİAD Başkanı Yelkenbiçer: "Basın herkese gerekli!"
Demirören Medya Grubu'na bağlı İzmir'deki yayın organlarının tek tek küçülmeye başlaması üzerine EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği bir açıklama yaptı. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk olarak Milliyet'in Ege ekini tasarruf kapsamında kapatan Demirören grubunun son olarak, Hürriyet ve Posta gazetesi Ege ekleri ile ilgili kapatma kararının yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Bir kentin hem ekonomi hem de nüfus ölçeğini yansıtan yerel basının, o bölgede yaşayanların demokratik sesi olduğuna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Ülkemizde ulusal mecralar belli bir yayın politikası ve ülke genelini ilgilendiren yayınlar yaparken, bilgi alma açısından yerel medya ise o kentin veya bölgenin beklenti ve sorunlarını dile getirmesiyle, kentimiz açısından basının önemini daha da artırıyor. Ama daha da önemlisi yerel basın, demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin denetlenmesinde öncü sorumluluğa sahip olmasıyla hepimiz için çok önemli bir denetleme mekanizmasıdır. Yani, demokratik toplumlarda vazgeçilmez bir konumda bulunmaktadır.” dedi.
Son dönemde ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların basın sektörüne de sirayet ettiğini hatırlatan Yelkenbiçer, “Tüm sektörlerde olduğu gibi demokratik sistemin vazgeçilmez unsuru olan gazetecilik sektöründe de son yılların en zor ekonomik sıkıntılarından biri yaşanmakta, yerel gazeteler yaşam savaşı vermekte. Özgür ve tarafsız basın; demokrasinin kilometre taşıdır. Demokrasinin 4. gücü olan basın, hepimizin sesi, kulağı ve gözü olarak önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Kentin ekonomik ve sosyal yapısının temel taşlarından, o kentin gelişim ve değişiminde de birinci derecede rol oynayan Hürriyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin de kapatılma kararının tekrar gözden geçirilmesini ve kararının iptal edilmesini önemli ve değerli buluyoruz.” dedi.