İZMİR

Hangi ot, hangi hastalıklara iyi geliyor?

Abone Ol

Ege bölgesinde 300 çeşide varan otların sayısız yararları olduğu biliniyor. Ege Bölgesi'nde yetişen otların çoğu yüksek oranda C, B1, B2, A vitamini, demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller, antioksidanlar içeriyor ve kansere karşı koruyucu etki sağlıyor. Turp otu, arapsaçı, şevketi bostan, radika (karahindiba), kuşkonmaz, cibez, deniz börülcesi bölgede en çok tüketilen otlar arasında yer alıyor.

Otları tüketildiği anda vitamininin kabolmaması için, pişirme sürecinde olabildiğince kendine has tatlarını korumaya, doğal haliyle sunmaya özen gösterilmeli. Otlar mümkün olduğunca doğranmadan bütün olarak yıkanmalı. Otları keserken vitamin kaybının olmaması için ya elle doğramalı ya da tahta bıçaklar kullanılmalı.

Turpotu: Kalsiyum açısından zengin bir bitki olan turpotu B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahiptir.
Arapsaçı: Yoğun anason kokulu arapsaçı idrar ve sindirim yolları sorunlarını gidermesinin yanı sıra soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir.

Şevketibostan: Gövdesi beyaz etli, kanatlı ve dikensi bir yapıya sahiptir. Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür.

Karahindiba (Radika): Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur. Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. 

Kuşkonmaz: Karaciğer için yararlı olup A, C, B1 ve B2 vitaminlerini barındırır. Böbrekleri çalıştırıcı özelliği vardır.

Cibez: Tadı tatlımsı, hafif baharatlı bir bitkidir. İştah açar, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. Zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi vermesi, vitamin, mineral desteği ve idrar söktürücü özelliğinden dolayı tercih edilir.

Deniz börülcesi: İyi bir idrar sökücü ve ödem atıcı olduğu için zayıflamak için kullanılmaktadır. Obezite tedavisi ve zayıflama haricinde içerdiği yüksek oranda C vitamini nedeniyle bağışıklığı güçlendirmek için de tüketilmektedir. (İzmir Dergisi)