İzmir tarihi ve turistik illerimiz içinde hatırı sayılır bir yere sahip illerimizden belki de en önemlilerinden biridir. İşte size rehberlik edecek İzmir turu…

 

KEMERALTI

Tarihi İpek Yolu’nun batı ucundaki ticaret merkezi İzmir’de liman, Hisar Camii’nin bulunduğu bölgeye kadar gelirdi. İpek Yolu’nu takip eden deve kervanlarıyla İzmir’e getirilen mallar bu hanlara indirilir, Ceneviz tüccarları aracılığı ile de limandan gemilere yüklenerek ihraç edilirdi. biridir. Bölge, Smyrna Agorası seviyesinden (Namazgah, Mezarlıkbaşı ve İkiçeşmelik mahallesi) Konak Meydanı’nın kıyısına uzanan geniş bir alanı kaplamaktadır. 14 Eylül 1922 tarihinde meydana gelen ve “İzmir'in Büyük Ateşi” olarak anılan yangında bölge büyük hasar almıştır. Kemeraltı Çarşısı’nda halen tarihten süzülüp bozulmadan günümüze kadar gelen bir düzen ve yapı vardır. Tarihi mekanları görülmeye değerdir.

KIZLARAĞASI HANI

İzmir için önemli yapılardan biri Kızlarağası Hanı’dır. Han  Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır ve inşası 1744 yılında tamamlanan Osmanlı mimarisinin günümüze gelen, İzmir’deki nadir eserlerinden biridir. İzmir Liman Kalesi’nin yakınında bulunan han tamamlandığı dönemden itibaren şehrin ticaretinde önemli bir rol oynamıştır. İzmir Limanı’na gelen tüccarların ve zanaatkarların hanın üst katında bulunan odalarda konakladığı sanılmaktadır.

1993 yılında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları ürünlerini, halıları, deri kıyafetleri ve çarpıcı hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.

HİSAR CAMİİ

İzmir’in eski anıtsal yapılarından biridir. Aydınoğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 16. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Caminin ortasında merkezi büyük kubbe ve iki yanda uzunlamasına ikişer kubbe bulunmaktadır. Son cemaat kısmı 7 kubbeli bir revaktan oluşur.

AGORA

Agora, antik dönemlerde çarşı, pazar yeri anlamında, politik toplantı ve alışveriş alanlarınına olduğu yerlerdi. İzmir Agorası, Büyük İskender tarafından yeniden kurdurulan kentin iskan sahası Kadifekale'nin kuzey yamacında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre M.Ö. 4. yüzyılda yapıldığı anlaşılan Agora, Hellenistik dönemden çok Roma döneminin izlerini taşır. Çünkü M.S. 178 depremi sırasında önemli bir bölümü yıkılmış, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un isteğiyle yeniden inşa edilmiştir. Agora kalıntıları yüzyıllardır yarı açıkta duran bazı mermer sütunların ilgi çekmesi sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bölgeden çıkarılan önemli eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

TARİHİ ASANSÖR

Tarihi Asansör, Mithat Paşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi arasında bulunmaktadır. Mithatpaşa  Caddesi ile  Şehit Nihatbey Caddesi arasındaki  58  metrelik kot farkını kaldırmak için bu iki cadde arasında işler. Asansörün amacı, halkın 155 basamaklık merdivenleri tırmanma zorunluluğunu ortadan kaldırmak  ve hayatlarını kolaylaştırmaktır. Konak ilçesine bağlı Karataş semti çok eskilerde zengin Yahudi ailelerin yaşadığı yer olarak bilinmekteydi. Bu merdivene, bölgede yaşayan Müslümanlar ‘Karataş Merdiveni’, yine bölgede yaşayan Yahudiler ise en üst bölümünde bulunulan Devidas Ailesi’nin evinden dolayı ‘Devidasların Merdiveni’ olarak adlandırmaktaydı.

Bir rivayete göre merdivenlerin üstünde yaşayan Devidas Ailesi’nin reisi bir gün bu merdivenlerde düşüp ayağını kırar. Bu talihsiz hadise üzerine, sahil kesiminde oturan ve Devidas Ailesi’nin yakın dostu Musevi iş adamı Nesim Levi Bayraklıoğlu, 1907 yılında tarihi asansörü yaptırmıştır.

Taş yapı temeli üzerine tuğla örülü asansörün taş yapı bölümünün ardından balkona kadar iki kademede ufalarak devam eden tuğla döşemelerindeki tuğlaların Marsilya’dan özel olarak getirildiği söylenir.

 

SAAT KULESİ

Konak Meydanı’nı süsleyen Saat Kulesi bir sanat abidesidir. 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa'nın emriyle 1901 yılında inşa edilmiştir.

Saat Kulesi, gövde itibariyle beyaz mermerden, kalan bölümleriyle kesme taş oymacılığı ile inşa edilmiştir. 25 metre yüksekliğindeki yapının dört adet saati ise, Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından armağan olarak göndermiştir.

EFES ANTİK KENTİ

Dünyanın en önemli antik şehirlerinden biridir. Efes’in ilk yerleşimi, günümüzde Selçuk ilçesinde yer alan kalenin bulunduğu Aziz Yohannes Kilisesi’nin yer aldığı tepe olmuştur.

MÖ. 11. ve 12. yy.’larda Yunanlılar şehri ele geçirerek, burada bir Yunan şehri kurmuş ve ismine Ephesus demişlerdir. Zimakos MÖ. 3.’yy’da Ephesus şehrini, kalenin bulunduğu yerden, günümüzdeki yerine taşımıştır. Şehir taşındıktan sonra çok önemli bir liman şehri ve Roma İmparatorluğunun en önemli 4 şehrinden biri olmuştur. Menderes çayının taşıdığı alüvyonlarla Efes Limanı 4.yy.’dan sonra kullanılamaz hale gelmiş ve şehir de terk edilmiştir.

İZMİR ARKEOLOJİ MÜZESİ

İzmir ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, 1927 yılında Aya Vukla (Gözlü) Kilisesi’nde ziyarete açılmış, 1984 itibariyle ise Konak’taki Bahribaba Parkı içindeki 5000 metrekarelik binasına taşınmıştır.

Bayraklı(Smyrna), Efes, Bergama, Milet, Klazomenai, Teos, İasos gibi Ege Bölgesi’nde yapılan çeşitli kazılarda ortaya çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan 23 binin üzerinde eser sergileniyor.

Üç katlı müzenin her katındaki eserler kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. İasos Antik Kenti’nden getirilen M.Ö. 3000’lere ait seramik buluntuları ve Hellenistik Dönem’e ait hydrialar mevcuttur.

 

KADİFEKALE

Kadifekale, İzmir'in antik kalesidir. Günümüzde bu isimle anılan kale, Türklerden önce Yunanlılar tarafından Pagosolarak anılmaktaydı. Kalenin bulunduğu zirve, kıyı şeridine yaklaşık 2 km mesafede yer alır ve İzmir Körfezi’nin yanı sıra İzmir kentinin genel görüntüsüne hakimdir. Günümüzde modern yerleşim yerleri ile çevrili olan Kadifekale, Helenistik ve Roma dönemine ait sur duvarları ile oldukça göz doldurucu.

2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadifekale’de tadilat ve restorasyon çalışmalarına başlatılmış ve kale turistik olarak şehre yeniden kazandırılmıştır.

MERYEM ANA KİLİSESİ

Hristiyanlık tarihinde oldukça önemli bir yer olarak kabul edilen Efes Meryem Ana Kilisesi, İzmir’in Selçuk ilçesine 9 km mesafede yer almaktadır. Pek çok kaynağa göre İsa’nın ölümünün ardından Meryem Ana İsa’nın mesihi Aziz St. Jeans tarafından buraya yerleştirildiği ve ölümüne kadar burada yaşadığı söylenmektedir.

Kilisenin bahçesinde Meryem Ana heykeli ve orta kısmında ise vaftiz havuzu yer almaktadır. Ev kiliseye çevrilmiştir ve yapının tarihinin 7. ve 8. yy’a uzandığı bilinmektedir. 1961 yılında Papa 23. Johannes tarafından Hac yeri ilan edilmiştir. Kilise bahçesinde üç adet çeşme bulunmaktadır. Buradan akan suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır. (Sözcü)