Hayatımızda değişmeyen bir gerçek var. Sosyal medya olgusu. Sabah sosyal medya hesaplarıyla uyanıyoruz. Kahvaltıda devam ediyoruz. İşe gidiyorsak yolda bu mecralarda vakit harcıyoruz. Gün içinde işten zaman buluyorsak veya işi bırakıp kendimizi sosyal medyanın derinliğine gömüyoruz. İster ev kadını olsun ister çalışan veya çalışmayan günün büyük bölümünü sosyal medya platformlarında geçiriyoruz. İşin özeti sosyal medya ile yatıyoruz, sosyal medya ile kalkıyoruz. Z Kuşağı, X kuşağı, Y Kuşağı hangi kuşak olursa olsun, aynı alanın farklı kulvarında büyük bir yarış veriyoruz. Durum böyle olunca "Sosyal Medya Görgüsüzlüğü" kavramı ortaya çıktı. Bu platformları gerek iş alanında gerekse özel alanlarda verimli kullananlar yok değil. Ama büyük çoğunluğun icraatı ortada. Yaşanan ve basına yansımış binlerce rezalet var. Genel ahlak kuralları hiçe sayıldığı gibi yeni bir sosyal medya ahlakı oluştu. Doğrusu sosyal medya ahlaksızlığı demek daha mantıklı sanırım. Özel hayatın gizliliği kalmadı. İnsanlar hem kendi hayatlarını hem de başkalarının özel hayatlarını herkese gösterecek cesareti buldu. Sanırım sosyal medya fenomenliği kavramı bu ahlaksızlığı büyüten ana etmen oldu. Tabii bunun yanında çekilen videolardan elde edilen gelir yeni bir meslek türünü ortaya çıkmasına neden oldu.
ACİLEN SOSYAL MEDYA AHLAKI OLUŞMALI!
Sosyal medya platformları bir takım kurallar oluşturmuş. Hepsinin ahlak kuralları birbirinden farklı. Bu hesaplardan bir genel ahlak kuralı oluşturmasını beklemek çok da mantıklı değil. Kuşak farkı bakmaksızın herkesin ortak dille anlayabileceği ve anlaşabileceği "Sosyal Medya Ahlak Kuralları" oluşturulmalı. Hatta bu okullarda ders olarak okutulmalı. Sözsel olarak işlenen suçların büyük bölümü bu platformlar üzerinde gerçekleşiyor. Küfür etmek, hakaret etmek, kabalaşmak adete bu hesaplarda genel kural olmuş durumda. Acilen oluşan bu ahlaksız yapının önüne geçilmeli. Küçük bir araştırma yaptım. Sosyal medya ahlak kuralları ile ilgili çok yaşanan sorunlar karşısında tavsiye niteliğinde görüşler ortaya konmuş. Ama bu görüşler kural niteliğinde olmalı. Tehlike o kadar büyük ki, sosyal medyada oluşan olumsuz dil, toplumun kendisinde reel olarak yaşanıyor.
Son cümle: "Herkesin birbirini tanımak için sosyal medya hesaplarına girip fikir edindiği bir zamanda herkes buralarda iyi görünmek zorunda değil ama ahlaklı ve kibar olmak zorunda..."