EZBER VE DE DÜZENİN BATAKLIĞI

Abone Ol
İzmir’de, Nasıl Bir Eğitim Sistemi, başlıklı bir sempozyum düzenlenmişti. O sempozyumda “Ezbersiz Eğitim” başlıklı bir bildiri sunmuştuk. Yaptığımız betimsel bir araştırmaydı. oradaki düşüncelerimizle bu güne bakmak istiyorum.
 
Belleme ile ezber kavramları aynı mı?
 
Belleme ile ezber terimlerinin aynı kavramı yansıttığı ileri sürülebilir. Biz bu çalışmamızda ezber terimini işlevsel tanımı ile açıkladık. Ezberin işlevsel tanımı: Ezber,çeşitli kaynaklardan kişiye ulaşan bilgilerin akıl yoluyla irdelenmeden mutlak doğrular olarak kabul edilip benimsenmesidir.Dışarıdan gelen bilgilerin sorgulanmaksızın zihne taşınmasıdır, sorgulanmaksızın sahiplenilmesidir.
 
Ezber” kavramı” bugün dilimizde “akılda tutma,belleme” anlamında kullanılmaktadır.Bu anlamıyla gerek gündelik yaşamda, gerekse eğitimde ezberin belli bir yeri vardır.Adresimiz,telefon numaramız,çarpım tablosu vb…akılda tutulup bellenebilir.Önemli olan bu bellemenin sınırıdır.Belleme,soruların ya da dikte ettirilen, istenilen yanıtların bellenmesi haline dönüşmemelidir.Ezber bellemeden farklıdır.Ezber, verilen-dikte edilen bilginin doğru ve değişmez doğru olduğuna inanmaktır. Böylece tüm canlıların doğuştan sahip olduğu “merakın “sönmesine neden olur.Merakı sönmüş (söndürülmüş) bir kişi yaşamayan, ruhu ölmüş yalnızca bedeni canlı kalmış bir varlıktır. Ezberle merakı sönmüş bir kişi düşünemez kendi gibi düşünmeyenlerle de çatışır, mutsuzdur. Kısaca, MARK TWAIN: amaç zihni geliştirmektir,belleği doldurmak değil, diyor.
 
Eğitim salt okulda yapılan bir eylem midir?
 
Eğitimi salt okulda yapılan bir iş olarak  düşünmeyelim. Eğitim, her yerde ve her zaman yapılan bir eylemdir. Eğitimde öğreten var; öğretilen var;merak edip öğrenen var. Eğitimde; hedef, bilgi kalıplarını bellemek değil;yöntemse güvene dayalı,ezber bilgilenme,sorgulamama merak ve kuşku eksikliği olamamalı.
 
Eğitimde eğitilecek kimse, merkezde olmalı ;ğitilen kimse öğrenme işinin geliştirilmesini kendisi yapmalı. Öğrenmenin temeli İHTİYAÇ DUYMAK tır.Öğrenici öğrendiklerinin bilgi,beceri,tutum ve davranış yönünden kendisine ne kazandıracağının farkına varırsa; gerekli temel bilgileri alır o bilgilerden bilgi üretir, özgür düşünür, bilimsel düşünme, araştırma bilgi ve becerisini kazanır.
 
Ezberci eğitimi eğitimin sonuçları ne olur?
 
Ezberci eğitimde; yaratıcılığı körelmiş, hayalleri kurumuş, mevcut yapıya pasif uyum sağlamış tip-tipler ortaya çıkar. Bu tipler toplumun ekonomisine sosyal ve kültürel yapısına katkı sağlayamazlar. Bu günkü suskun toplum bu eğitim sisteminin sonucudur. Çevreye duyarsız kalan bu toplumu ezberci eğitim sistemi yaratmıştır.
 
Kısaca; toplumu bu bireyler oluşturursa yada bu bireyler çoğunlukta olursa rekabetten,üretimden uzaklaşılır.Eğitim toplumun itici gücü değil,çıkmazların kaynağı besleyicisi olur.Üretmeyen ,sorun çözmeyen, çözüme katkısı olmayan kişi yada kişiler  düzenin düzenleyicisi değil düzenin bataklığını oluştururlar.Kim ister ki bu böyle sürüp gitsin!