Dünya Kupası Ekonomisi

Abone Ol

2022 Dünya Kupası, Arjantin Milli Takım Kaptanı Lionel Messi'nin elinde yükseldiğinde birçok tartışma geride kaldı. İlk kez müslüman bir Ortadoğu ülkesinde yapılan Dünya Kupası organizasyonu daha başlamadan çeşitli tartışmalarla gündem oldu. Katar'ın yönetim şeklinden kaynaklanan sosyal ve siyasal konular Avrupa basınında büyük yer aldı. Statların yapımı sırasında ölen işçiler ile işçi hakları konusunda büyük eleştiriler geldi. Kısacası tarihinde ilk kez farklı bir coğrafya ve kültürde yapılan maçların sancısı önceden yaşandı ve finalde Messi'nin Arap entarisi giymesiyle perde kapandı. Maçları keyifle izledik. Kritikler yaptık. Ama ben size bu yazıda Dünya Kupası ekonomisinden bahsetmek istiyorum. Turnuvaya ev sahipliği yapan Katar, 3 milyon kişiden oluşuyor. Katar, bu organizasyon için 12 yılda 300 milyar dolar harcamış. 8 yeni stat yapmış. Şimdi bu statlar tek tek sökülüyor. Nedeni bu kadar stada ihtiyaç yok. Dünya Kupası maçları için özel yapılmıştı görevlerini tamamladılar. 3 milyonluk ülkeye turnuva boyunca 1,5 milyon civarında turist futbolsever gelmiş. Ortalama her maç 53 bin seyirciyle oynanmış. Hepsinden önemlisi bu dev organizasyon FIFA'ya 7,5 milyar dolar kazandırmış. Futbol ve ekonomi analizi tam da burada devreye giriyor. 

KUPADA YÜKSELEN EKONOMİLER EV SAHİBİ OLUYOR!
1930 yılında başlayan Dünya Kupası maçları ev sahibi ülkelerin seçimi açısından büyük önem taşıdı. 2010'da Güney Afrika, 2014 Brezilya, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'ın ev sahibi ülke seçilmesi, bu ülkelerin yükselen ekonomileri ile bağlantılı olmasıydı. İngiliz ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden eski Hazine Bakanı Jim O'Neill durumu şöyle özetliyor: "Futbol ve dünya ekonomisinin durumu arasındaki ilişki, turnuvaya ev sahipliği yapacak ülkelerin seçiminde oldukça belirginleşiyor. FIFA’nın, içinde bulunduğumuz yüzyılın ilk 20 yılında yükselen ekonomi denilen ekonomilerin istikrarlı yükselişine dayanarak, 2010’da Güney Afrika, 2014’te Brezilya, 2018’de Rusya ve şimdi de Katar seçiminin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Gelecekte diğer iki BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan grup) ülkesinin dünya kupasına ev sahipliği yapacak küçük gruba dahil olabileceği kanısındayım".

Son cümle: "Futbolun en büyük organizasyonu olan Dünya Kupası maçları umarım yakın gelecekte Türkiye'de yapılır. Tek çare üretim ekonomisini yükseltmek..."