Çığır açan Cumhuriyet kadını!

Abone Ol

Son Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında Mersin'de hayata veda etti. Türkiye çok önemli bir değerini kaybetti. Sümer ve Asur tarihi konusunda dünyada marka olan İlmiye Çığ, yaptığı çalışmalarla geriye büyük bir tarihi miras bıraktı. Muazzez İlmiye Çığ'ı yıllarca Hayrettin Karaca ile Kanal B televizyonunda yaptığı "Giderayak" programı ile yakından tanıdık. Çığ, bilim insanı olmanın yanında Cumhuriyet'in örnek kadını olarak hayat içinde hep rol model oldu. Tarih profesörleri arasında Halil İnalcık hocayla birlikte unutulmaz isimler arasına girdi. Üçüncü çınarımız İlber Ortaylı Hoca'ya sağlıklı bir ömür diliyorum. Halil İnalcık, Muazzez İlmiye Çığ ve İlber Ortaylı Türk tarihine Muhteşem Üçlü  olarak adını yazdırdı. Ortaya koydukları eserler ve yaşama karşı duruşları bu ülkenin geleceği için büyük miras olacaktır. Hayatları boyunca verdiği konferanslar, dersler ve sohbetler bu ülkenin açık kütüphanesi olarak özellikle gençlere yön verecektir. 

İLMİYE ÇIĞ'DAN 3 ALTIN ÖĞÜT!
Muazzez İlmiye Çığ 106 yaşındayken kendine çok önemli bir soru sorulur. "Hayatta en önemli üç şey nedir?" Sümer Kraliçesi'nin cevabı tarihe not düşmek açısından büyük önem taşımaktadır. Çığ bir ömrü üç kavram üzerinden cevaplar. "Sevgi, dostluk ve kendine güven". Sevgiyi ilk sıraya koyması aslında her şeyin özetidir.  Toplumlarda yol göstericilere tam olarak bu yüzden ihtiyaç duyulur. İlmiye Çığ'a göre sevgi çok önemlidir, çünkü sevgi olmazsa akıl sağlığını korumak ve mutlu olabilmek çok zordur. Sevmek ve sevilmek dünyanın en temel duygusu. Hayatta bir insana verilebilecek en büyük ceza yalnız bırakmaktır. Dostluk kavramı ortaya çıkmasaydı dayanışma ve paylaşma olmazdı. Dayanışma ve paylaşmanın olmadığı bir toplumda huzur aramak samanlıkta iğne aramak olurdu. Şiirlerde, şarkılarda ve edebiyatta dostluk kavramı üzerine çok çalışılması bu ana nedendendir. Kültürümüzde kara gün dostluğu vardır. Zor günlerde verilen destek gerçek dostları ortaya çıkarır. Çığ'ın son olarak söylediği "kendine güven" olgusu, kişilerin nihai başarıya ulaşmaları için olması gereken karakter yapısıdır. Kendine güvenmeyen kişilerin yeterli yetenek ve bilgiye sahip olmasına rağmen başarılı olmaları çok zordur. 

Son cümle: "Asırlık Cumhuriyet çınarı Muazzez İlmiye Çığ tarihimizde unutulmaz isimler arasına girmiştir. Önder bir Cumhuriyet kadını olarak hep anılacaktır..."