POLİTİKA

14 Mayıs günü nasıl oy kullanacağız?

Abone Ol

Türkiye'nin kaderini etkileyecek seçimlere sayılı günlerde kaldı. Her alanda seçim çalışmaları büyük hız kazanarak devam ediyor. Partilerin mitingleri kentleri seçim havasına sokmuş durumda. Meydanlar, tüm partilere ardı sıra miting için ev sahipliği yapıyor. Seçim hareketliliği ve heyecanı toplumun her katmanı tarafından iyice hissedilir oldu. Ben bu yazıda siyasi analizden ziyade Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde nasıl oy kullanacağımız konusunda kısa notlar yazmak istiyorum. Malum, boyu 1 metreyi bulan oy pusulası var. 14 Mayıs pazar günü iki ayrı seçim olacak. İlk oyu cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanacağız. İkinci oyu ise milletvekilleri için zarfa koyacağız. Oy verme kabinine girdiğimizde elimizde iki ayrı oy pusulası olacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların fotoğrafları olacak. Tercih ettiğimiz adayın altına mührümüzü vuracağız. Milletvekili seçimleri oy pusulasında 24 siyasi partinin isimleri, amblemleri ve genel başkanlarının ad-soyadları yazılı olacak. Partilerin logolarının hemen altında mühür basılacak bir daire bulunacak. Her seçim çevresinde ittifakların yapısına göre farklı oy pusulaları yer alacak. 

SEÇMENİN BUNLARI BİLMESİ ŞART!
Bu seçimde partiler değil, ittifaklar yarışıyor. İttifak bölümünde bazı partilerin isim ve logoları yok. Örnek olarak DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi adayları CHP listelerinden girdiği için pusulada yer almıyor. Bu partilere oy verecek seçmenler CHP logosu altına mührünü basması gerekiyor. Burada temel esas, oylar siyasi partilere değil, onların birleşerek ittifakı temsil eden tek bir partinin listesinden girmesi nedeniyle adı geçen partiye dolayısıyla ittifaka verilmiş olacak. Özetle, partili seçmenler kendi partilerine değil, onların katıldığı ittifakı temsil eden partilerin listelerine oy verecek. Millet İttifakı'nda oy pusulasında CHP ve İYİ Parti'nin isimlerini göreceğiz. Mührü bu iki partinin logosu altına vurulsa da veya çerçeve içinde bir boşluğa vurulsa da bu oy geçerli sayılarak ittifakın hanesine yazılacak.

Son cümle: "Seçimde doğru ve geçerli oy kullanmak çok önemli. Unutmayalım! Mührü olması gerektiği yere vurmak ülkenin yönünü belirleyecek."